Táplálkozáskontroll programTáplálkozáskontroll program
Dr Szentgyörgyi Albert, aki 1937-ben kapott orvosi Nobel-díjat, a következőket állapította meg: - A testünkkel való visszaélés és nem megfelelő bánásmódnak legfontosabb formája a nem megfelelő táplálkozás, amely kialakítja a fogékonyságot a betegségekre a szervezetben. Egyrészt nem esszük meg azokat a dolgokat, amiket meg kellene enni, másrészt megeszünk olyan dolgokat, amit nem lehetne megenni. Hazánkban jelenleg az alap allergének a következőek: 1. Glutén /a búza, árpa, zab egyik fehérjéje 2. Tejfehérje /erjesztett termékek esetében is/ 3. Tojásfehérje 4. Húsok fehérjéi /főleg az u.n. vörös húsok/ 5. Finomított cukor 6. Szójafehérje 7. Hagyma 8. Paradicsom 9. Paprika 10.Mogyoró Joggal teszi fel bárki a kérdést: "Hogyan lehet ez? Hiszen ezek a mindennapi táplálékaink!" Éppen ez az oka, hiszen mindennap magunkhoz vesszük őket, éppen úgy, ahogy apáink, nagyapáink és sok generáció minket megelőzően. Miért pont nekünk árt? Azért, mert az elmúlt száz év jó szándékú növénynemesítése és napjaink kevéssé jó szándékú génmanipulációja és feldolgozóipara olyan, sohasem volt élelmek előállításához segítette az emberiséget, amelynek alkotóit szervezetünk ellenségként fogadta. Senki sem ismeri a szállításnál, tartósításnál, feldolgozásnál használt vegyszerek számát, sem a szervezetre gyakorolt hatását. Közös jellemzőjük, hogy megvátozott a leglényegesebb alkotóelemük, a bázisfehérje térbeli szerkezete. Úgy járunk velük, mint a frissen másolt kulccsal, elegendő a kis méretkülönbség és már nem nyitható bele az ajtó. A tej sem azonos a régivel, akárcsak a búza és más gabonanövényeink fehérjéi, amelyeket "egy kicsit módosítani" kellett a jó termés érdekében. Az elmúlt 70 év húsfalása sikeresen megvetette az allergia melegágyát, nem beszélve a nagyfokú húsfogyasztás más mellékhatásairól. A szervezet hosszú ideig próbál alkalmazkodni az őt ért hatásokhoz, azonban a regenerációs képesség a kor előrehaladásával fokozatosan csökken, amennyiben nem tudja megoldani a helyzetet a szervezet kimerül, egészsége megrendelül. Selye János a stresszelmélet megalkotásával világra szóló sikert ért el, mely szerint a stressznek fontos szerepe van a betegségek kialakulásában és leküzdésében. A krónikus stressz forrásai: a munka, a párkapcsolat, családi konfliktusok, krónikus beteg ápolása.....valamint stresszt jelent a szervezet számára a nem megfelelő táplálkozás is. Mi az allergia? Az allergia a szervezet megváltozott reagálási módja, amelynek során egy bizonyos anyagra másképpen reagál, mint normális esetben, a szervezet túlzott mértékben képez ellenanyagokat /antitesteket/ az allergiát kiváltó anyag ellen, és egyértelmű reakciókkal kimutatható az okozó jelenléte. Minden allergia gyulladás is egyben. Mik az allergia legfontosabb kiváltó okai: - mindig valamilyen lelki háttere van, - környezeti mérgek, testidegen anyagok, - helytelen táplálkozás, főleg a fehérjetúlfogyasztás miatti emésztési gyengeségek. Az allergia megoldása, egyszerre kell a terhelést csökkenteni és a szervezet alkalmazkodó képességét segíteni: - min. 3 hétig NEM javasolt olyan ételek fogyasztása, amely allegéneket tartalmaz, - rossz táplálkozás miatt kialakult hiánypótlás /táplálékkiegészítők/, - keringésjavítás rendszeres mozgással, - a háttérben megbúvó lelki okok felderítése és feldolgozásának megkezdése, - a szervezetet méregteleníteni kell, gyógyteák, rövid böjtök.
|