Allergia, intolerancia

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet megváltozott reagálási módja, amelynek során egy bizonyos anyagra másképpen reagál, mint normális esetben, a szervezet túlzott mértékben képez ellenanyagokat /antitesteket/ az allergiát kiváltó anyag ellen és egyértelmű reakciókkal kimutatható az okozó jelenléte. Minden allergia gyulladás is egyben.

Mik az allergia legfontosabb kiváltó okai?

- mindig valamilyen lelki háttere van,

- környezeti mérgek, testidegen anyagok,

- helytelen táplálkozás, főleg a fehérjetúlfogyasztás miatti emésztési gyengeségek.

A leggyakoribb allergiák, intoleranciák:

- Ismereteink szerint az észak- és kelet-európai emberek 97 %-a lappangó lisztérzékeny, amely genetikailag hiányos enzimműködésből ered. 2000-3000 évvel ezelőtt őseink vadászat, halászat és gyüjtögetés során szerezték meg táplálékaikat. A tünetek emberenként más-más képet mutatnak. Egyeseknél gyermekkorban, másoknál 30-60 éves korban alakulnak ki a tünetek, amelyek jelentkezhetnek fogyasztás után azonnal, vagy 4 napon belül, az emésztő- és bélrendszerben és azon kivűl is. A lisztérzékeny emberek szervezetében a fontos tápanyagok nem szívódnak fel, megbetegedhet  az emésztőrendszer, a gabonákban található, gluténnek nevezett fehérjét a szervezet nem tudja lebontani. A lebontatlan glutén az őt lebontani képtelen enzimmel összekapcsolódva marad, ami a szervezet számára ismeretlen anyagot jelent és gyulladást okozhat. Az egymáshoz tapadt, felhalmozódott immunkomplexek a vérben vándorolnak és különböző szervekben /pl. májban, vesében... és az agyban is/ lerakódhatnak, ahol gyulladást és  szövetek roncsolódását, fogékonyságot okozhatnak a betegségekre. A glutén/gliadin az erek falát roncsolhatja,és magas vérnyomást is okozhat, az izületekben lerakódhat reumás izületi gyulladást okozva. Az immunkomplexek ellen az immunrendszer újabb immunsejteket küld, amely az autóimmun-betegségek kialakulásához vezethet.

- Laktózintolerancia esetében a tejcukor a vékonybélben nem bomlik le, mivel nincs vagy alacsony a laktáz enzim szintje, amely a tejcukor lebontásáért felel. Amennyiben a tejcukrot a vékonybélben bontják le a baktériumok, akkor hasmenés, fájdalmas puffadás, ha a vastagbélben bontják le, akkor hidrogén szabadul fel.

- Fruktózintolerancia esetén a gyümölcscukor lebontása enzimhiány miatt nem megfelelően történik, a gyümölcscukor nagyrészt emésztetlenül jut a vastagbélbe, ott a baktériumok dolgozzák fel, amely során gázok és zsírsavak keletkezhetnek. A cukorpótló anyagok lebontása során is jelentkezhet az intolerancia.

- Kazein intolerancia esetén a szervezetben a tejfehérje bontása nem megfelelő enzimhiány miatt.

Az allergia, intolerancia megoldása:

Egyszerre kell a tehelést csökkenteni és a szervezet alkalmazkodó képességét segíteni:

- min. 3 hétig NEM javasolt olyan ételek fogyasztása, amely allergéneket tartalmaz,

- a rossz táplálkozás miatt kialakult hiánypótlás /táplálékkiegészítők/,

- keringésjavítás, rendszeres mozgással,

- a szervezetet méregteleníteni kell, gyógyteák, rövid böjtök,

- a háttérben megbúvó leki okok felderítésének és feldolgozásának megkezdése.

 

Bejelentkezés tanácsadásra: Burghart Kornélia 70/365 63 53